De Privacy Consultant
Meesters in het privacyrecht

Google en Apple stoppen tijdelijk met beluisteren van audio-opnames

02-08-2019

Eerder deze maand werd duidelijk dat Google en Apple circa 1% van alle gesprekken via hun slimme assistenten door mensen laten beluisteren. Met deze praktijk stoppen beide bedrijven nu tijdelijk.

Het door mensen laten beluisteren van audio-opnames werd gedaan om de slimme assistenten te verbeteren. De gebruiker werd echter niet actief geïnformeerd dat echte mensen de gesprekken konden horen. Het feit dat een deel van de gesprekken naar Google en Apple werden gestuurd, stond wel vermeld in de algemene voorwaarden van beide bedrijven.

Het enkel opnemen van alle verwerkingen in een juridisch document is echter niet voldoende om gebruikers in een begrijpelijke en eenvoudig leesbare taal informatie te verstrekken over wat er met hun persoonsgegevens gebeurt. Kernpunten van de verwerking, zoals het laten beluisteren van audio-opnames door echte mensen, moet beter worden gecommuniceerd met de gebruiker van het apparaat. Indien vooraf duidelijk was dat gesprekken door mensen konden worden beluisterd, was deze ophef er niet geweest.

Google is inmiddels bezig met een opt-out voor deze functie, maar onduidelijk is of dit alleen voor Nederland gaat gelden of ook voor de rest van de wereld. Zij zijn immers alleen gestopt met het beluisteren van opnames van Nederlandse gebruikers. Apple is wereldwijd gestopt en gaat ook een opt-in of opt-out inbouwen.

Wilt u weten hoe uw organisaties het beste haar gebruikers kan informeren over de verwerkingen die worden uitgevoerd? Neem vrijblijvend contact met ons op.