De Privacy Consultant
Meesters in het privacyrecht

Ook Apple medewerkers luisteren mee met Siri

29-07-2019

Recentelijk bleek dat Google medewerkers in sommige gevallen meeluisteren met gesprekken die zijn gemaakt met de Google Assistent. Gebruikers werden hier echter niet van te voren over geïnformeerd. The Guardian meldt dat ook Apple blijkt mee te luisteren met gesprekken die via Siri zijn gevoerd. 

Dit betreft eigenlijk een identieke casus als die van Google. Ook bij Apple wordt meegeluisterd om Siri te verbeteren. In minder dan 1% van de gesprekken vindt dit plaats. Ook Apple medewerkers hebben een geheimhoudingsverklaring getekend. Het probleem is echter dat de gebruikers van Siri niet van te voren worden geïnformeerd dat mensen kunnen meeluisteren met hun gesprekken. Het door mensen laten beluisteren van gesprekken kan echter een prima doel zijn, mits deze gebruikers dit ook weten. Doordat Apple en Google dit niet duidelijk aangeven, is er nu veel ophef over en dit had eenvoudig kunnen worden voorkomen.

Hoewel Google en Apple beiden geen identificerende gegevens meesturen met de opnames, bevatten de gesprekken in veel gevallen zelf wel direct identificeerbare persoonsgegevens. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan doktersafspraken en andere persoonlijke aspecten.

Een ander groter probleem is echter de foutmarge van beide assistenten. Net zoals bij Google, moet bij Siri eerst een bepaalde zin worden gezegd, voordat Siri mee gaat luisteren. Nadat de woorden "Hey Siri" zijn gezegd zou het gesprek pas door Siri worden opgenomen. In het geval van Google waren 15% van de gesprekken onbewust opgenomen. In het artikel van The Guardian staat echter geen foutpercentage van Siri, maar het is aannemelijk dat dit een vergelijkbaar percentage betreft.

Dit is toch wel een vrij hoog percentage van gesprekken die eigenlijk onrechtmatig worden opgenomen. Misschien dat mensen niet op de hoogte zijn dat dit kan gebeuren, maar men zou wellicht anders reageren als 15% van de medische dossiers zonder toestemming zouden worden gedeeld met derden. Wellicht dat hier in de toekomst nog een keer ophef over gaat ontstaan.

Wilt u weten hoe uw organisatie op een goede wijze persoonsgegevens kan verwerken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.