De coronacrisis raakt ons allemaal en extreme maatregelen zijn noodzakelijk. Het publieke leven ligt stil en ziekenhuizen draaien overuren. De vraag naar online oplossingen voor communicatie is explosief gestegen. Plotseling speelt het normale kantoorleven zich online af en ook scholen zijn genoodzaakt om online les te geven.
Regels omtrent privacy blijven echter gelden. Hoewel in sommige gevallen bijvoorbeeld een beroep kan worden gedaan op het zwaarwegende algemeen belang, zullen in de meeste gevallen de algemene regels omtrent privacy blijven gelden. Bedrijven mogen nog steeds geen medische gegevens van hun werknemers verwerken en communicatie moet veilig plaatsvinden. De bestaande privacyregels bieden voldoende bewegingsruimte tijdens deze crisis.
In Aziatische landen werden maatregelen ingevoerd zodat burgers op grote schaal werden gevolgd. In Hong Kong werden door middel van polsbandjes, die verbonden waren aan de telefoon, constant de locatie van burgers gemonitord die in quarantaine zitten.1 In China moeten burgers allerlei gegevens in een app van Alibaba invoeren.2 Het gaat hier om hun reisgeschiedenis, gezondheidstoestand en hun nauwe contacten. De app geeft vervolgens een code, waarbij alleen met een groene code de burger naar buiten mag. Deze gegevens worden ook met de politie gedeeld.
Het verschil tussen deze landen en Nederland is dat de Nederlandse overheid en burgers elkaar veel meer vertrouwen. Daarnaast is het maar de vraag of een dermate grote schending van de privacy opweegt tegen de kleine impact in de strijd tegen het coronavirus. Zeker tijdens deze crisis is het van belang dat bijvoorbeeld communicatie veilig verloopt. De overheid kan nu misschien wel alle reisgeschiedenis, gezondheidsgegevens en contactgegevens van burgers gebruiken, maar wat gebeurt er met deze gegevens na de crisis en hoe tijdelijk zijn ale deze maatregelen?
In Nederland zullen veel bedrijven, scholen en zorginstellingen nu een versneld traject starten om ondersteuning te bieden voor thuiswerken. De overheid heeft direct geld vrijgemaakt voor e-health oplossingen thuis.3 Gezien de snelheid van deze omslag, kan het zijn dat het onderzoek naar bijvoorbeeld de beveiliging van apps en tools tekort schiet. Ook in deze crisissituatie is het echter van belang om aandacht te besteden aan een due diligence onderzoek naar de beveiliging van bijvoorbeeld software die thuiswerken ondersteunt. Middels onze checklist krijgt u snel en gratis een indicatie of de software voldoet aan de beveiligingseisen. Daarnaast staan wij altijd klaar om uw vragen te beantwoorden.
Gaat uw organisatie met spoed thuiswerken introduceren, of wellicht wilt u als arts uw patiënten op afstand spreken, gebruik dan niet klakkeloos het eerste de beste software die dit ondersteunt. Neem even de tijd om hier goed voor te gaan zitten. Zeker in het geval u medische gegevens verwerkt, verdient de beveiliging meer aandacht dan normaal.
Verder is het van belang om maatregelen van overheden goed op te volgen. Heeft u vragen over hoe u tijdens deze crisis veilig gegevens mag verwerken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Voetnoten
- https://fortune.com/2020/03/19/coronavirus-hong-kong-quarantine-tracking/
- https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/apps-dringen-in-china-besmettingen-terug-nieuwe-mijlpaal-in-verspreiding-massasurveillance~bd8f4a1b/
- https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/24/noodregeling-maakt-direct-meer-digitale-zorg-thuis-mogelijk