De Privacy Consultant
Meesters in het privacyrecht

Van eigendom naar een dienstmaatschappij

https://tech.slashdot.org/story/20/09/20/1810218/are-teslas-data-gathering-cars-secretly-improving-autopilots-algorithms

Producenten van slimme apparaten kunnen ze gebruiken om de apparaten en hun algoritmes te verbeteren. Tesla doet dit bijvoorbeeld met de twee identieke computers in elke auto. Elke nieuwe update (CHECKEN) wordt gechecked op een van deze computers en vergeleken met de oude versie. Indien er een verschil is in de uitkomst tussen beide versies, dan wordt deze met de Tesla server gecommuniceerd (CHECKEN).

Hierbij rijzen er natuurlijke enkele vragen. De eigenaar van de auto heeft het volledig eigendom van de auto. Tesla heeft alleen het intellectueel eigendomsrecht op de software.1. In het algemeen geldt de regel dat een ieder die gebruik wil maken van het eigendom van een ander, hier toestemming voor moet hebben. Een eigendom kan worden verhuurd of er kan bijvoorbeeld een recht van vruchtgebruik worden gesloten. Dit laatste houdt in dat iemand wellicht geen eigenaar is van een appelboom, maar er wel de vruchten van mag plukken.

In het geval van Tesla maken zij voortdurend gebruik van de auto. Zo worden er bijvoorbeeld continue updates geinstalleerd. Ditzelfde geldt voor een mobiele telefoon en andere apparaten met software. In het geval van Tesla gaat het echter verder. Zoals hiervoor is beschreven gebruiken zij het eigendom van andere om hun eigen service te verbeteren em derhalve meer geld te verdienen. Dit lijkt men te dulden.

Iets vergelijkbaars dat men echter zeker niet duldt is bijvoorbeeld het gebruik van computers voor cryptomining. Hierbij wordt de computer van een ander gebruikt voor het delven van bitcoins. De eigenaar van de computer verdient er echter niets aan. Net zoals de eigenaar van een Tesla niet (direct) iets verdient aan het verbeteren van de services van Tesla.

 

 

Een Tesla auto is natuurlijk maar een enkel voorbeeld. Wellicht zal een slimme tandenborstel van Phipils ook veel gegevens naar huis sturen. Het punt van deze essay is niet dat we dat dan maar moeten verbieden, maar dat bedrijven hier transparant over moeten zijn. Wie moet bewijzen welke gegevens verstuurd worden? Is dat de burger, die maar moet afgaan op hetgeen fabrikanten zeggen - of niet zeggen - welke gegevens verstuurd worden? Hoe kan een burger bewijzen dat zijn Telsa en Philips tandenborstel geen gevoelige gegevens verstuurt naar de fabrikant?

Daarnaast is het de vraag of we moeten toestaan dat derden gebruik maken van onze eigendommen om hun eigen producten te verbeteren.

 

 

Suggestie: een overzicht van apparaten en welke soort gegevens zij naar huis sturen. Tesla: locatie? Tandenborstel, andere gevoelige gegevens? Koelkasten, ... aanvullen

 

Soort Welke gegevens worden standaard verstuurd? Grondslag en doel van de verwerking Gegevens gedeeld met Buiten EU? Bewaartermijn
Tandenborstel (https://www.philips.com/a-w/mobile-privacy-notice/sonicare-connected-app-lu-de-gdpr.html)
  1. uw unieke apparaatnummer.
  2. de gebruikstijd
  3. het batterijniveau
  4. het type opzetborstel met bijbehorende levensduur. 
Overeenkomst: om de services aan te bieden. (Kan dit niet direct via de bluetooth zelf: minimale gegevensverwerking). Philips kan uw persoonlijke gegevens delen met externe serviceproviders, zakenpartners of andere derde partijen, overeenkomstig deze Privacyverklaring en/of toepasselijke wetgeving.

Ja

 

Door van de Services gebruik te maken, gaat u akkoord met de overdracht (voor zover daarvan sprake is) van informatie naar landen buiten uw land van verblijf, waar mogelijk andere regels voor gegevensbescherming gelden dan in uw land

 
           
           
           
           
           
           
           
           

Tandenborstel: https://www.philips.com/a-w/mobile-privacy-notice/sonicare-connected-app-lu-de-gdpr.html

 

Doel van dit stuk: Inzicht geven welke gegevens men verzameld en op welke wijze dit gecommuniceerd wordt.

 

Hoofdstukken:

  1. Inleiding
  2. Waarom de informatieplicht duidelijker moet. Op dit moment is het veel te algemeen. "Wij kunnen..", "indien..", "als". De burger moet in zijn of haar eigen specifieke geval kunnen weten over het hoe en wat.

 

Idee: itjes (i) in de tabel stoppen voor meer informatie.

 

https://hal.inria.fr/hal-02196544/file/privacy_implications_of_switching_on_a_light_bulb_2019-07.pdf

https://www.philips.com/c-dam/corporate/privacy/philips-privacy-rules-csb-data.pdf

https://www.cnbc.com/2019/03/29/tesla-model-3-keeps-data-like-crash-videos-location-phone-contacts.html

https://electrek.co/2020/04/22/tesla-autopilot-data-3-billion-miles/

https://www.colocationamerica.com/blog/how-big-data-drives-tesla

 

 

Vragen:

  1. Welke gegevens verstuurt een Telsa auto?
  2. Is dit te stoppen?
 

Voetnoten

  1. En enkele andere rechten, zoals het merkenrecht en modellenrecht.