De Privacy Consultant
Meesters in het privacyrecht

Elektronische gegevensuitwisseling op de schop

10-04-2019

De minister heeft op 9 april middels een brief aan de tweede kamer een update gegeven over de geplande wijzigingen omtrent elektronische gegevensuitwisseling.1 De huidige problematiek omtrent het vooraf geven van toestemming, wordt aangepakt. Dit is echter niet het belangrijkste onderdeel uit deze update, want dat is het verplicht stellen van bepaalde informatiestandaarden om medische gegevens uit te wisselen.

Het ministerie is reeds enkele maanden met de zorg in gesprek om te onderzoeken welke informatiestandaarden moeten worden verplicht om gegevens uit te wisselen. Hierbij zijn 43 pitches geweest van belanghebbenden, zoals softwareleveranciers en zorgaanbieders.2 Uit deze pitches zijn dertien gebieden gekozen welke verplicht zullen worden verplicht om volgens een nog te bepalen standaard moeten uit te wisselen. Dit zijn:

  • Acute Ambulanceoverdracht naar Spoedeisende Hulp
  • Medicatieoverzicht en digitaal receptenverkeer
  • Medicatie verstrekken en toedienen
  • Overdracht tussen ziekenhuizen van de Basisgegevensset Zorg
  • Verpleegkundige overdracht van ziekenhuis naar instelling of thuiszorg
  • Ketenzorg rondom Diabetes
  • GGZ-overdracht van een basis gegevensset
  • Acute overdracht verloskundige naar gynaecoloog
  • Beelduitwisseling tussen ziekenhuizen
  • Beelduitwisseling pathologie
  • Multidisciplinair Overleg Oncologie
  • Triage verwijzing-gegevensoverdracht van huisartsenpost naar meldkamer en SEH
  • Elektronische gegevensuitwisseling tussen geboortezorg en jeugdgezondheidszorg

Het verplicht stellen van bepaalde informatiestandaarden betekent dat systemen die nu nog allemaal hun eigen formaat gebruiken, dit zullen moeten wijzigen. Hierdoor kunnen deze systemen volgens vaste standaarden gegevens uitwisselen. Op dit moment gebeurt dit immers nog veel te weinig. Door op uniforme wijze medische gegevens uit te wisselen, zullen behandelaren betere zorg kunnen verlenen. De patiënt hoeft in dat geval bijvoorbeeld niet meer bij meerdere zorgverleners hetzelfde te vertellen en de gegevens zijn realtime inzichtelijk.

Deze gegevens zullen worden uitgewisseld middels elektronische uitwisselingssystemen. Op dit moment is de definitie erg beperkt en vallen weinig systemen hieronder. Dit zal wellicht worden versoepeld, zodat voorts systemen onder deze definitie zullen vallen die ook aan dossiervoering doen.

Daarnaast wordt de problematiek omtrent het geven van toestemming binnen deze uitwisselingssystemen aangepakt. Op dit moment moet de patiënt toestemming geven voor de uitwisseling van zijn gegevens voordat deze binnen het uitwisselingssyteem beschikbaar zijn gesteld. Als iemand deze toestemming niet heeft gegeven, zijn de medische gegevens nooit direct digitaal beschikbaar. Ook niet als die gegevens op grond van de WGBO wel mogen worden uitgewisseld. In een acute situatie is dit echter problematisch, omdat daar gegevens snel beschikbaar moeten worden gemaakt, waarbij de patiënt wellicht niet meer in staat is om toestemming te geven.

Het voorgaande betekent echter niet dat de gegevens in een centraal systeem zullen worden opgeslagen, of dat deze worden gekopieerd naar alle systemen. Dit betekent slechts dat de huidige systemen, middels de nieuwe verplichte standaard, gegevens beschikbaar moeten maken indien dit is vereist.

De hoop is dat de huidige complexiteit zal verminderen, wat de zorg alleen maar ten goede zal komen. Heeft uw advies nodig over het delen van medische gegevens? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Voetnoten

  1. https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2019/04/09/kamerbrief-over-elektronische-gegevensuitwisseling-in-de-zorg/kamerbrief-over-elektronische-gegevensuitwisseling-in-de-zorg.pdf
  2. https://www.informatieberaadzorg.nl/binaries/informatieberaad-zorg/documenten/publicaties/2019/3/7/concept-roadmap-gegevensuitwisseling---eerste-editie/Concept+Roadmap+Gegevensuitwisseling+-+Eerste+Editie+%28190402%29.pdf